Ξενοδοχείο Ακροθέα - Γκούρα Κορινθίας

ΑΚΡΟΘΕΑ

ΠΕΡΙΟΧΗ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η Γκούρα είναι η έδρα του Δήμου Φενεού, που βρίσκεται στα όρια των νομών Κορινθίας, Αχαΐας και Αρκαδίας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο στους πρόποδες της Ζήρειας, στο βουνό που γεννήθηκε ο Ερμής από τον Δία και τη μαία, γεμάτο παλαιά πετρόχτιστα δίπατα σπίτια.

Ξεχωρίζει το αρχοντικό του Οικονόμου - Γκούρα, το οποίο βρίσκεται στη μεγάλη και όμορφη πλατεία, απέναντι από την εκκλησία των Ταξιαρχών με την επιβλητική αρχιτεκτονική, χτισμένη το 1880.

Ολόκληρη η περιοχή του Δήμου προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη, εικόνες, χρώματα και συναισθήματα. Θα τα βρει και θα τα ανακαλύψει, επισκεπτόμενος τη λίμνη Δόξα θαυμάζοντας το αλπικό περιβάλλον της, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1693, την Παναγία των Βράχων με τους θεόρατους βράχους που θυμίζουν Μετέωρα, κάνοντας πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια στις πλαγιές της Ζήρειας και του Χελμού, περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000, ανακαλύπτοντας ένα μεγάλο αριθμό (124) ειδών φυτών.

Θα νιώσει το μύθο του Ηρακλή, ο οποίος κατασκεύασε μεγάλα κανάλια για να οδηγούν τα νερά του κάμπου στις Καταβόθρες, οι οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα και συνδέονται με δεύτερο μύθο που ισχυρίζεται ότι ήταν είσοδοι για το Βασίλειο του Άδη, από τις οποίες κατέβηκε στον Κάτω Κόσμο η Δήμητρα, αναζητώντας τη μονάκριβη κόρη της Περσεφόνη.


Αξίζει να δείτε...

Λίμνη Δόξα: Φτιαγμένη το 1996 αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής. Στο 'νησάκι' της λίμνης είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που τα γύρω χαλάσματα μαρτυρούν την ηλικία του. Λέγεται ότι χτίστηκε πριν από την άλωση της Πόλης, και ότι είναι το παλαιομονάστηρο του Αγ. Γιώργη του φονιά.


Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου (Του Φονιά): Χτισμένο το 1693 στο βουνό Κράθη και ανάμεσα σε ένα πυκνό δάσος από αιωνόβια δέντρα σε υποχρεώνει να το επισκεφτείς. Οι αγιογραφίες, το μοναδικό τέμπλο, το κρυφό σχολειό, η αρχιτεκτονική, αλλά και η ηρεμία, η φιλοξενία και η καταπληκτική θέα προς τη λίμνη Δόξα θα κάνει τη Μονή μέρος της καρδιάς σας.


Παναγία του Βράχου: Σε ένα βράχο που θυμίζει τα Μετέωρα, φωλιάζει ένα μικρό εκκλησάκι, η Παναγία του Βράχου. Το θέαμα προκαλεί δέος. Αν αφήσουμε το βλέμμα να πλανηθεί ως το ψηλότερο σημείο του βράχου θα δούμε να ορθώνεται ένας λευκός σταυρός. Η παρουσία του δίνει την εντύπωση πως όλος ο βράχος είναι η πρόσοψη της εκκλησίας, ενώ τα αιωνόβια έλατα αποτελούν τη στέγη της.


Όρος Κυλλήνη (Ζήρεια): Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και τόπος γέννησης του Ερμή. Σας προκαλέι να ανακαλύψετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, τα σπήλαια και τις λίμνες του, μέσα από τα αμέτρητα μονοπάτια του. Αν σας βοηθήσει και η τύχη θα συναντήσετε και ένα κοπάδι με άγρια άλογα, που ζουν εκεί.


Καταβόθρες: Φυσική κατάληξη του Όλβιου ποταμού (που διατρέχει όλη την κοιλάδα του Φενεού). Μύθοι και θρύλοι, τις συνδέουν με τους Θεούς και τους Ημίθεους που πέρασαν από την περιοχή την αρχαιότητα. Όταν έφραζαν, στο παρελθόν, μετέτρεπαν όλη την κοιλάδα σε λίμνη τα όρια της οποίας διακρίνονται ακόμα.


Πρόσβαση:

• Από Αθήνα: Μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών και στον κόμβο εξόδου για Κιάτο στο 106χλμ. ακολουθείτε τη διαδρομή Κιάτο - Στυμφαλία - Λαύκα - Γκούρα (65 χλμ.)

• Από Ξυλόκαστρο: Ακολουθώντας τη διαδρομή Τρίκαλα - Καρυά - Γκούρα

• Από Δερβένι: Ακολουθώντας τη διαδρομή Δερβένι - Εβροστίνα - Γκούρα (39 χλμ.)

• Από Τρίπολη: Ακολουθώντας τη διαδρομή Τρίπολη - Λεβίδι - Λυκούρια - Γκούρα (85 χλμ.)